Aktuellt smuggelvalpar nytt 2022

Varning för Smuggelvalpar


Med tanke på rasens stigande efterfrågan på Shibavalpar vill vi varna för risken att köpa en insmugglad valp eller importerad valp från valpfabriker. De senaste månaderna har det funnits flera annonser på olika köp-och-säljsidor som är identifierade som smuggelhundar.


Köp inte de här Shibavalparna även om de är söta och får ditt hjärta att blöda. Det gör bara att smugglingen fortsätter då köpet gör att fler tas in eftersom de går att sälja.


Du riskerar dessutom att få en valp med parasiter och sjukdomar som inte märks i början, men som kan göra att hunden blir riktigt sjuk efter ett tag. Många av de här valparna föds upp under hemska förhållanden för både valpar och tikar, och flera av dem utvecklar stora rädslor och skygghet som gör det svårt att leva med hunden i framtiden.


Det är dessutom emot lagen att importera en valp yngre än 4 månader. Du som ska köpa valp bör läsa Jordbruksverkets råd om hur man undviker att köpa en smuggelvalp. Det gäller
också om du ska importera från annat land, så du inte riskerar att köpa från en puppymill (valpfabrik)

Vi i avelskommittén svarar gärna på frågor och ger råd om att köpa Shibavalpar på Blocket och andra liknande säljsajter.

Lotta Arborelius

Mail: arborelius@shiba-no-kai.com

Telefon: 070 247 27 25

Helena Löfvendahl

Mail: lofvendahl@shiba-no-kai.com

Telefon: 070 358 30 80


Charlotta Mellin

Mail: Rollicks@telia.com

Telefon: 070 687 57 63


Inger Persson

Mail: Inger.persson@shiba-no-kai.com

Telefon: 070-8169435Jordbruksverkets råd:


För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.


Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.


Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret .


Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns.


Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.


Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

 

Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

 

Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder.

Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.


Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret. Läs
om vilka dokument djuren behöver ha beroende på land bland sidorna till vänster.
Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.


Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.


Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.


Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.


http://www.jordbruksverket.se/.../undvikattkopasmuggelhund.4....