Köpa valp nytt 2022


Foto Annie Savinen

Planerar du att köpa en Shiba


Shiban har mycket ursprungligt beteende i sig, vilket gör att den kan visa sig avvaktande till okända människor och ovilja att bli hanterad av främlingar. Det är därför extra viktigt att arbeta med shibavalpen, så att den på bästa sätt kan utveckla sin förmåga att bli en modig, lugn och harmonisk hund, det som japanerna benämner som Kan-I. Läs mer om rasen under fliken "om shiban", innan du bestämmer dig.

Att det är lockande att välja shiban för sitt utseende förstår vi mer än väl, men att shiban är en vacker hund som väcker mycket uppmärksamhet, är en bonus - inte en anledning att välja rasen. Innan du bestämmer dig för att välja shiba som din kommande hundkompis, så är det viktigt att fundera över om du har tillräckligt med tid och engagemang för att bli en shibas människa. Nedan finns några punkter som du behöver tänka på:


  • Tidig socialisering och miljöträning är A och O för en shibavalp för bli en trygg och sällskaplig vuxen hund.                      
  • En shiba behöver tydliga och konsekventa regler, men inga hårda tag – då tappar shiban förtroendet för dig!                                                                                          
  • Börja tidigt med hantering, såsom kloklippning och bad. Det är vanligt att shiban tycker detta är väldigt trist, men det gäller att inte ge upp. Det är viktigt att visa att det är du som bestämmer.                            
  • En shiba är väldigt lättlärd och intelligent, men samtidigt så självständig att det underlättar om man har lite humor när man tränar sin shiba. Det är inte alltid det blir som man tänkt sig, men om man förstår sin shiba så blir det roliga övningar.                                                                                                             
  • Bestäm dig för att avsätta tid för valpen och delta gärna i valp-/vardagslydnadskurs, så får du fler tips och råd.                                                                                                                                                     
  • Shiban är en aktiv hund som behöver relativt mycket motion och behöver även mental stimulans. 

I SKKs databas finner du också information om svensk hälsostatus samt eventuella tävlingsresultat på föräldrar, stamtavla och tidigare valpar. Sök på hundens namn eller registreringsnummer, så hittar du uppgifterna.


När du köper valp så är det viktigt att aveln skett i överensstämmelse med gällande djurskyddslagstiftning, SKK:s grundregler och SKK:s avelspolicy samt de eventuella rasspecifika avelsstrategier som utarbetats av Shiba-No-Kai.


På SKKs hemsida kan du läsa mer om att äga hund och speciellt om shiban. Se länkar nedan:


Att äga hund på SKKs hemsida

Om Shiba på SKKs hemsida